Forum www.osada.fora.pl Strona Główna www.osada.fora.pl
Lokalne forum rodzimowierców i miłośników historii polskich Słowian
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przygotowywanie Preparatów Ziołowych

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.osada.fora.pl Strona Główna -> Zielarstwo
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Budziwoj
Gość






PostWysłany: Śro 10:37, 03 Mar 2010    Temat postu: Przygotowywanie Preparatów Ziołowych

Przygotowanie ziół do stosowania wewnętrznego

Napary

Napary ziołowe są robione w ten sam sposób w jaki zaparzamy herbatę, używając miękkich cześci rośliny – liści, łodyg, kwiatów. Standardowa dawka to 25 g suszonego zioła lub 50 g świeżego zioła na 600 ml gotowanej wody. Proporcje mogą się różnić w zależności od smaku – jest ważne, aby przygotowywać ziołowe herbaty przyjemne w smaku, kiedy zamierzamy je pić regularnie. Umieścić zioła w ogrzewanym czajniczku do herbaty, zalać gotującą się wodą, pozostawić pod przykryciem do zaparzenia przez 10 minut, a następnie odcedzić. Najczęściej pije się pełną szklankę herbatki ziołowej trzy razy dziennie na chroniczne problemy zdrowotne oraz sześć razy lub więcej na ostre dolegliwości. Napar możemy trzymać w lodówce do dwóch dni.
Niektóre zioła, szczególnie te z dużą zawartością klejów roślinnych, do nich należy np. żywokost lekarski, są przygotowywane wten sam sposób, ale z zimną wodą. Większość naparów jest pita na gorąco, z wyjątkiem herbatek ziołowych stosowanych w leczeniu układu moczowego, kiedy to taki napar musi być pity letni lub zimny.
Podczas przygotowywania herbatek ziołowych można mieszać kilka różnych ziół razem w celu otrzymania smacznego naparu. Dodatek takich aromatycznych ziół jak mięta, cytrynowa werbena, koper włoski, lawenda oraz lukrecja do bardziej gorzkich smakowo ziół jest szczególnie polecany w przygotowywaniu herbatek ziołowych dla dzieci.

Wywary

Wywary są podobne do naparów, ale te pierwsze są przygotowywane z twardych części zioła, takich jak kora, korzenie, kłącza, nasiona oraz orzechy, które wymagają większego ciepła do przekazania ich leczniczych składników do wody. Twarde części ziół rozbić, połamać lub jeśli są świeże pokroić, następnie umieścić w głębokiej patelni z wodą, zagotować, przykryć i gotować przez 10 minut. Odcedzić. W czasie gotowania część wody odparowywuje, dlatego też należy ją uzupełniać – na 30 g ziół należy użyć ponad 0,60 l wody. Dawka jest taka sama jak dla naparów.

Syropy

Syropy są przede wszystkim preferowane przez dzieci. Należy podawać dwie łyżeczki (podwoić dawkę dla dorosłych) trzy lub cztery razy dziennie w chronicznych problemach oraz sześć do ośmiu razy dziennie w ostrych dolegliwościach.
Podczas przygotowywania syropu możemy użyć napar lub wywar przez zmieszanie 325 g cukru w 600 ml płynu i podgrzewanie dopóki cukier się rozpuści. Przechowywać syrop w lodówce. Zastępczo, możesz zważyć napar lub wywar i dodać ćwiartkę jego wagi, miodu do tego. Podgrzewać całość powoli i mieszać, kiedy syrop zaczyna gęstnieć, zbierając pianę, która formuje się na powierzchni.
Innym sposobem na sporządzenie syropu jest zalanie gotująca się wodą (600ml) 1.25 kg miękkiego, brązowgo cukru. Gotować na wolnym ogniu często mieszając dopóki cukier się rozpuści i całość zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia. Dodać jedną część ziołowej nalewki do trzech części syropu. Syrop taki może stać nieokreślony czas.

Nalewki

Nalewki są skoncentratowymi wyciągami z ziół, zwykle używając mikstury wody i alkoholu do wydobycia składników. Alkohol działa jako konserwant. Proporcja alkoholu do wody różni się od jednego do drugiego lekarstwa. 25% alkoholu używa się na proste glikozydy i garbniki, podczas gdy 90% alkoholu jest potrzebne dla żywic i klejów roślinnych. Aby sporządzić nalewkę, należy użyć suszonych ziół w proporcji 1 część ziół do 5 części płynu lub świeżych ziół w proporcji 1 cześć ziół do 2 części płynu. Umieścić zioła w dużym słoju i zalać miksturą alkoholu z wodą. Pozostawić do maceracji na okres 2 tygodni, potrząsając codziennie. Następnie odcedzić płyn i wyrzucić zioła. Przechowywać płyn w podpisanej, ciemnej butelce lub szklanym słoju, z dala od ciepła i światła.
Kiedy przygotowujemy nalewki w domu możemy użyć nie rozcieńczonego alkoholu takiego jak brandy, dżinu lub wódki. Możemy również użyć gliceryny, która da nalewce słodki smak. Użyć równych części wody i gliceryny na suszone zioła, oraz 80% gliceryny na świeże zioła, takie jak np. ogórecznik.
Standardowa dawka to jedna łyżeczka nalewki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody z jedzeniem lub bez trzy razy dziennie w chronicznych chorobach lub co dwie godziny w ostrych dolegliwościach. Dzieci powinny otrzymywać połowę dawki dla dorosłych, natomiast niemowlęta ¼ dawki dorosłej osoby.
Nalewki możemy przechowywać około 2 lat. Możemy je również wykorzystywać do płukania gardła, do sporządzania odżywek, nasiadówek.

Czopki

Zarówno miejscowe, jak i ogólnoustrojowe problemy są leczone w sposób szybki i prosty tą metodą. Czopki omijają przewód pokarmowy i są szybko wchłaniane pzez system. Środek ziołowy jest wchłaniany bezpośrednio do krwioobiegu poprzez błonę śluzową odbytnicy.
Można przygotowac w bardzo prosty sposób czopki w domu poprzez dodanie dobrze sproszkowanych ziół do bazy roztopionego masła kakaowego. Wylać miksturę do formy, ukształtować przy pomocy foli aluminiowej, następnie ostudzić. Przechowywać w lodówce. Dobrym pomysłem jest przygotowanie czopków w większej ilości.
Powrót do góry
Jarosław




Dołączył: 24 Lut 2010
Posty: 68
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bydgoszcz

PostWysłany: Śro 16:21, 03 Mar 2010    Temat postu:

I poczulem sie jak na studiach Very Happy
Coto jest ? ksiazka od TPL (technologia postaci leku ) czy Farmakognozja Very Happy ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Budziwoj
Gość






PostWysłany: Czw 13:55, 04 Mar 2010    Temat postu:

To nie jest ani to pierwsze i to drugie też nie Razz tylko strona internetowa Smile
Po prostu zwięźle i na temat Smile Dla początkujących wystarczy...
Powrót do góry
Tomasz




Dołączył: 13 Lut 2010
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5

PostWysłany: Śro 20:53, 16 Cze 2010    Temat postu:

A macie jakiś pomysł ma miody pitne??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wiesław
Administrator



Dołączył: 21 Lut 2010
Posty: 389
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Fordon

PostWysłany: Czw 18:55, 17 Cze 2010    Temat postu:

Warzysz brzeczkę, dajesz drożdże i fermentujesz Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.osada.fora.pl Strona Główna -> Zielarstwo Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin